Порцеланови Фасети

Поставяне на порцеланови фасети
Поставяне на порцеланови фасети

Налага се отново да засегнем темата за естетичната стоматология. Нека поясним какво представляват порцелановите фасети и в кои случаи могат да се използват, както и кои са случаите, при които не трябва да се прибягва до поставянето им. За по-голяма яснота сме подготвили и отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с избора, поставянето и поддръжката на порцелановите фасети. Порцелановите фасети представляват тънки пластинки изработени от порцелан с висока здравина, които се залепват за фронталната повърхност на зъба и подобряват естетиката на устната кухина и цялостната визия на усмивката. Използват се за козметични промени на износени, оцветени, отчупени или зъби с неправилна форма. Те осигуряват максимално естествен вид на зъба. Стъклоподобната им структура, представлява голямо предимство пред останалите естетични бондинг материали, защото ги прави прозрачни. След като порцелановата фасета се залепи за зъба, тя имитира емайла и приема неговата прозрачност. Материалите използвани за естетични възстановявания в съвременната стоматология са устойчиви и не променят цвета си. А в крайна сметка основното предимство на порцелана е, че не се оцветява. Фасетите не са универсални и се прилагат само по преценка на стоматолог. Това става след обстоен стоматологичен преглед и снемане на зъбни отпечатъци от горна и долна челюст. В случай, че не сте подходящ за поставяне на порцеланови фасети, вашия стоматолог може да ви предложи алтернативни варианти за постигане на желания естетичен ефект. Тук е мястото да вметнем, че стоматолозите от дентален център VM DENTAL CENTER Кърджали, препоръчват поставянето на порцеланови фасети IPS e.max, с гаранция за здравина и качество от Американската компания Ivoclar Vivadent Inc. След снемането на зъбни отпечатъци по желание на клиента поръчката за изработка на фасети може да бъде изпратена при конкретен зъботехник, или дори в желана от него зъботехническа лаборатория. Важно е да се знае, че в такъв случай разходите за изработка на фасетите, както и всички такси по транспортирането им се поемат от пациента. В следващия параграф ще откриете отговори, на някой от най-често задаваните въпроси, които коментираме в нашата практика.

Естетична стоматология
Доверете се на стоматолозите ни за по-бяла и сияйна усмивка.
Въпроси и отговори

Какво представляват порцелановите фасети?

Порцелановите фасети представляват тънки пластинки изработени от порцелан с висока здравина, които се залепват за фронталната повърхност на зъба и подобряват естетиката на устната кухина и цялостната визия на усмивката. Използват се за козметични промени на износени, оцветени, отчупени или зъби с неправилна форма, като осигуряват максимално естествен вид на зъба.

Какви са основните им предимства?

  • Порцелановите фасети осигуряват максимално естествен вид на зъба
Стъклоподобната им структура, представлява голямо предимство пред останалите естетични бондинг материали, защото ги прави прозрачни. След като порцелановата фасета се залепи за зъба, тя имитира емайла и приема неговата прозрачност. Материалите използвани за естетични възстановявания в съвременната стоматология са устойчиви и не променят цвета си.

  • Порцелановите фасети са устойчиви на оцветяване
Материалите използвани за естетични възстановявания са устойчиви и не променят цвета си. Основното предимство на порцелана, е че не се оцветява.

Какви козметични промени могат да се постигнат с помощта на фасетите?

Порцелановите фасети се използват се за козметични промени на износени, оцветени, отчупени или зъби с неправилна форма, както и за поправка на минимални дефекти и недостатъци по зъбите. в някои случаи могат да се използват, като алтернатива на ортодонтско лечение, както и за промяна на цвета на зъбите. Те не са универсални и се използват само в случаите, когато стоматологът прецени, че има необходимост от тяхната употреба. Това става след обстоен преглед и снемане на предварителни отпечатъци от зъбите на горна и долна челюст. Дори и да не сте подходящ за фасети, лекуващия стоматолог може да ви предложи алтернативни варианти за постигане на желания естетичен ефект.

Колко време издържат порцелановите фасети?

Няма точно определни правила за това колко време издържат порцелановите фасети. Възможно е да очаквате да са красиви и естетични дълги години, но е нереалистично да очаквате това да бъде вечно. С помощта на добрата орална хигиена и грижи е съвсем възможно фасетите да красят усмивката ви повече от 10 години.

Как да постъпя, ако фасета се отчупи или отлепи?

В случай на отлепяне или счупване внимателно отстранете фасетата от зъба и проверете дали е цяла. Поставете я в контейнер или в кутийка с памук и не забравяйте да уведомите стоматолога за случилото се, като задължително си запишете час за преглед възможно по-скоро.