Ортодонтия

Какво е ортодонтия и ортодонтско лечение?
Какво е ортодонтия и ортодонтско лечение?

Думата ортодонтия има гръцки корени и е съставена от думите ortho - правилен, и odons - зъб. Ортодонтията е специалност от стоматологията, която е насочена главно върху изследване, диагностика и лечение на неправилната захапка (малоклузия), като освен това засяга растежа и развитието на лицето, челюстите и зъбите. Малоклузията или т.нар. неправилна захапка може да се дължи на неправилно съотношение на челюстите, неправилна позиция на зъбите или комбинация от двете. Ето някои примери, които сигнализират, че е необходимо да посетите специалист ортодонт, за да имате здрави зъби и красива усмивка. Неправилно подредените зъби причиняват прекомерен стрес на дъвкателните мускули, което може да доведе до болки в челюстните стави, а освен това са трудни за почистване и са застрашени от ранна загуба благодарение на кариеси и пародонтални заболявания. Кривите зъби също спомагат за неприятен външен вид и не толкова приветлива усмивка. При децата се препоръчва посещение при ортодонт не по-рано от седем годишна възраст, когато започват да се появяват постоянните зъби, за да бъде установено дали е необходимо ранно лечение. Най-често ортодонтското лечение започва в ранна тинейджърска възраст, когато са налице постояните зъби (с изключение на мъдреците). Ортодонтско лечение се прилага най-често с помощта на различни видове апарати (мобилни или неснемаеми). Тъй наречените апарати или (брекети) работят чрез упражняване на леко напрежение върху зъбите и челюстите.

 

В съвременното ортодонтско лечение най-често се използват неснемаемите апарати (брекети). По време на артодонското лечение, те не могат да бъдат премахвани от пациента и представляват малки метални пластинки, които се закрепят за вестибуларната страна на зъбите. Стоматолозите от VM DENTAL CENTER Кърджали, препоръчват поставянето на брекети с гаранция, доказан произход и качество от ALEXANDER LTS. Важно е да се знае, че преди започването на ортодонтско лечение, задължително се извършва стоматологичен преглед за устна хигиена. Лечението с брекети включва метална дъга, която се фиксира в каналчето на брекетите. Дъгата може да бъде фиксирана със силиконово ластиче или тънка метална тел. По този начин тя се активира и упражнява напрежение върху зъбите, спомагайки тяхното движение. Активирането на този вид апарати се извършва всеки месец. Брекетите могат да бъдат метални или естетичните, като естетичните са по-трудно забележими и по-скъпи.

Хигиена и хранене при ортодонтско лечение

Важна ли е хигиената при лечение с брекети?

В слюнката на всеки човек се съдържат милиони микроорганизми. Те са най-много в натрупаните по повърхността на зъбите остатъци от храна, наречени плака. Плаката е друдно забележима, докато не стане твърде дебела. Задържа се по повърхността на зъбите, главно до венците и между зъбите. При определени условия, микроорганизмите намиращи се в плаката отделят киселини, които увреждат външната твърда тъкан на зъба – емайла, след което проникват в основната му тъкан – дентина, и бързо го разрушават, като образуват кариес. При ортодонтско лечение, апаратите създават допълнителни предпоставки за задържане на храна и плака, и при подценяване на въпроса с хигиената може да възникнат проблеми, като: деминерализация (повърхностно разрушаване), кариеси, възпаления на венците, увреждане на пародонта и други. Ето защо, основното почистване на зъбите и апаратите с четка и паста е изключително важно. Стоматолозите от VM DENTAL CENTER Кърджали, съветват след всяко хранене да измивате зъбите си с флуорна паста или поне с вода за уста.

Кое е добре за почистването на зъбите?

  • Изплаквайте устата с вода след всяко хранене
  • След всяко хранене измивайте зъбите си с четка и флуорна паста
  • Препоръчително е ежедневно след хранене да използвате вода за уста
  • За почистване на зъбите ви препоръчваме да използвате конец или специални четчици
  • Избягвайте употребата на храни съдържащи захар и безалкохолни напитки с подсладители
  • Редовно посещавайте своя лекуващ стоматолог за профилактични прегледи
  • Проверявайте доколко добре сте измили зъбите и брекетите си с подходящо, оцветяващо плаката средство

Как става почистването на зъбите, ако имате брекети?

Зъбите с брекети се почистват по-трудно, защото последните са фиксирани постоянно за зъбите. Поради това е добре да избягвате лепкави храни, които лесно се задържат по зъбите, натрупват плака по тях и по-трудно се почистват. Когато има допълнително поставени лигатури или други помощни елементи, по тях също се задържа храна, която внимателно трябва да се отстрани, за да не травматизира и възпали венеца.